Medicamentele in homeopatie se numesc remedii si se prezinta, de regula, sub forma unor globule sau granule (cu diametru de 1-3mm) de zaharoza/lactoza (prin urmare sunt dulci). Ele poarta numele substantei sau a produsului de la care se pleaca si sunt impregnate cu o solutie diluata si dinamizata obtinuta din precursorul respectiv. Remediile sunt obtinute din substante chimice pure (Au, Ag, S, Br, Fe, Ph, As, Hg etc), compusi chimici (acizi, saruri, oxizi, etc), insecte, veninuri, secretii animale si umane, lapte (de la diverse animale), plastic si lista poate continua. Preparatele solubile se vor lasa la macerat in alcool, obtinandu-se o tinctura alcoolica (numita susa). Din aceasta tinctura mama se ia o picatura care se dilueaza cu 9 picaturi de solvent (apa sau alcool), apoi se dinamizeaza. Aceasta este dilutia 1D (scara decimala, adica 1/10). Din 1D se ia o picatura care se dilueaza cu 9 picaturi de solvent, apoi se dinamizeaza si se obtine 2D (1/100). Din 2D se ia o picatura care se dilueaza cu 9 picaturi de solvent, apoi se dinamizeaza si se obtine 3D (1/1000). In mod analog se obtine dilutia 4D, apoi 5D samd. Dilutiile mai frecvent folosite sunt cele centezimale (notate cu CH) care se obtin in mod asemanator dilutiilor decimale cu deosebirea ca se vor folosi de fiecare data 99 picaturi de apa si nu doar 9. Deci 1CH corespunde dilutiei 2D, 2CH (1/10000) corespunde dilutiei 4D, 3CH (1/1000000) corespunde dilutiei 6D samd. Potentarea masoara numarul de dinamizari si aici as vrea sa subliniez ca, dpdv al diluarii 1CH corespunde lui 2D dar, pentru ca cea din urma se obtine prin 2 diluari si dinamizari succesive spunem ca ultima are o potenta mai mare. Mai departe, exista scala mille notata cu M (1/1000), scala quintemilezimala notata cu Q sau LM (care are un raport de dilutie progresiv de 1/50.000) si scala Korsakov.

Marele merit al lui Hahnemann este ca a reusit, prin diluare si dinamizare sa obtina remedii din substante insolubile. Acestea se dispersează în lactoză si se mojareaza (triturare). Practic, intr-un mojar se tritureaza indelung 1 parte de substanţă cu 99 parti de lactoza; se obţine astfel trituratia 1 CH. Plecand de la aceasta se repeta operatia într-un al doilea mojar si se obtine trituratia 2 CH, apoi 3 CH, sub forma de pudra de lactoza. Din trituratia 3 CH este posibil sa se obtina o solutie lichida amestecand o parte din trituratie cu 99 parti de solvent (apa sau alcool) obtinandu-se, în acest mod, dilutia lichida de 4 CH. Aceasta solutie va trece prin diluari si dinamizari succesive (descrise mai sus la solutii) pentru a se obtine 5CH, apoi 6CH, samd. Solubilizarea incepand de la 3 CH prezentata de Hahnemann, este astăzi recunoscuta ca fiind exacta dpdv stiintific. Ar mai fi de adaugat un aspect si anume ca, daca, in dilutiile mici 1D, 2D, 3D, etc sau 1CH, 2CH, etc vom gasi substanta activa, cf formulei lui Avogadro (care ne spune cati atomi/molecule sunt intr-un mol de substanta) de la dilutia 12CH in sus, in solutia diluata, nu mai exista niciun atom/molecula de substanta.

 Cum actioneaza remediile homeopate?

„Toate marile realizări ale ştiinţei”, spunea marele savant Albert Einstein, „ar trebui să pornească de la cunoştinţe intuitive, adică de la axiome, pe care se întemeiază apoi deducţiile… Intuiţia este premisa necesară pentru descoperirea unor asemenea axiome.”

„Prin intermediul acestor proceduri mecanice, o schimbare este efectuata în respectivul remediu, care in forma sa cruda se arata doar material, astfel încât….prin intermediul unor dilutii tot mai mari, el este schimbat si facut din ce în ce mai subtil intr‐o putere dinamica, spirituala care, intr‐adevar, in ea insasi, nu cade în perceptia simturilor noastre.. dar isi manifesta puterea vindecatoare a acestei forte invizibile in organismul bolnav” (Organon, Hahnemann). Mecanismul exact nu se cunoaste si de aceea sunt multe voci care spun ca, de fapt acesta nu exista si ca totul este placebo. Cercetari recente in lumina polarizata arata clar ca moleculele de apa se asaza diferit in functie de remediu. Dar nu numai atat, imaginile sunt diferite si daca se analizeaza dilutii diferite ale aceluias remediu. Concluzia fireasca este ca prin diluare si dinamizare se „concentreza” informatia de la substanta precursoare. Putem face o analogie intre un suport magnetic, CD/DVD, si remediu. Daca, in primul caz vorbim de un disc de plastic cu un strat metalic in al doilea este vorba de granule dulci de zahar. Diferenta intre mai multe CD/DVD-uri care arata absolut la fel si granulele din flacoane cu etichete diferite o reprezinta tocmai informatia continuta pe suport. Daca putem accepta asa ceva trebuie sa intelegem ca si la nivelul organismului exista un camp electromagnetic (dovedit in 1939 de sotii Kirlian) numit aura. Prin administrarea remediului, acesta interactioneaza cu campul energetic al organismului si, daca remediul este bine ales, se produce o excitatie puternica, un adevarat „salt” in acest camp. Se foloseste ca explicatie analogia din domeniul undelor si anume fenomenul rezonantei, adica situatia unui sistem de a oscila cu o amplitudine mult mai mare (decat insumarea simpla a celor doua amplitudini) cand interactioneaza cu unde cu frecvente apropiate sau egale cu ale sale. Aceste modificari vor influenta in bine starea pacientului.

„Matematica se bucura, fata de toate celelalte stiinte, de un prestigiu aparte, dintr-un anumit motiv: propozitiile ei sunt absolut sigure şi neindoielnice, in vreme ce propozitiile tuturor celorlalte stiinte sunt intr-o anumita masura discutabile si in permanent pericol de a fi rasturnate de fapte nou descoperite”, spunea Einstein in cartea „Cum vad eu lumea”.

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>