• Cat timp dureaza o consultatie?

  Prima consultatie dureaza, de regula, mai mult (cca o ora), pentru ca diagnosticul si tratamentul homeopat este strict individualizat. Este nevoie de rabdare atat din partea medicului cat si din partea pacientului pentru a gasi acele elemente care sa se suprapuna peste constelatia de simptome specifica unui, si doar unui, remediu. A doua, a treia, samd., consultatie poate sa nu dureze asa de mult daca problemele pentru care a venit pacientul au fost relativ recente si, sa zicem, necomplicate. De cele mai multe ori suferinta este veche, tratata cu medicatie alopata mult timp sau boala afecteaza unul sau mai multe organe importante deci este posibil ca si consultatiile urmatoare sa dureze mai mult.

 • Ce este medicamentul homeopat?

  Medicamentele in homeopatie se numesc remedii si se prezinta, de regula, sub forma unor globule sau granule (cu diametru de 1-3mm) de zaharoza/lactoza (prin urmare sunt dulci). Ele poarta numele substantei sau a produsului de la care se pleaca si sunt impregnate cu o solutie diluata si dinamizata obtinuta din precursorul respectiv. Remediile sunt obtinute din substante chimice pure (Au, Ag, S, Br, Fe, Ph, As, Hg etc), compusi chimici (acizi, saruri, oxizi, etc), insecte, veninuri, secretii animale si umane, lapte (de la diverse animale), plastic si lista poate continua. Preparatele solubile se vor lasa la macerat in alcool, obtinandu-se o tinctura alcoolica (numita susa). Din aceasta tinctura mama se ia o picatura care se dilueaza cu 9 picaturi de solvent (apa sau alcool), apoi se dinamizeaza. Aceasta este dilutia 1D (scara decimala, adica 1/10). Din 1D se ia o picatura care se dilueaza cu 9 picaturi de solvent, apoi se dinamizeaza si se obtine 2D (1/100). Din 2D se ia o picatura care se dilueaza cu 9 picaturi de solvent, apoi se dinamizeaza si se obtine 3D (1/1000). In mod analog se obtine dilutia 4D, apoi 5D samd. Dilutiile mai frecvent folosite sunt cele centezimale (notate cu CH) care se obtin in mod asemanator dilutiilor decimale cu deosebirea ca se vor folosi de fiecare data 99 picaturi de apa si nu doar 9. Deci 1CH corespunde dilutiei 2D, 2CH (1/10000) corespunde dilutiei 4D, 3CH (1/1000000) corespunde dilutiei 6D samd. Potentarea masoara numarul de dinamizari si aici as vrea sa subliniez ca, dpdv al diluarii 1CH corespunde lui 2D dar, pentru ca cea din urma se obtine prin 2 diluari si dinamizari succesive spunem ca ultima are o potenta mai mare. Mai departe, exista scala mille notata cu M (1/1000), scala quintemilezimala notata cu Q sau LM (care are un raport de dilutie progresiv de 1/50.000) si scala Korsakov.

   

  Marele merit al lui Hahnemann este ca a reusit, prin diluare si dinamizare sa obtina remedii din substante insolubile. Acestea se dispersează în lactoză si se mojareaza (triturare). Practic, intr-un mojar se tritureaza indelung 1 parte de substanţă cu 99 parti de lactoza; se obţine astfel trituratia 1 CH. Plecand de la aceasta se repeta operatia într-un al doilea mojar si se obtine trituratia 2 CH, apoi 3 CH, sub forma de pudra de lactoza. Din trituratia 3 CH este posibil sa se obtina o solutie lichida amestecand o parte din trituratie cu 99 parti de solvent (apa sau alcool) obtinandu-se, în acest mod, dilutia lichida de 4 CH. Aceasta solutie va trece prin diluari si dinamizari succesive (descrise mai sus la solutii) pentru a se obtine 5CH, apoi 6CH, samd. Solubilizarea incepand de la 3 CH prezentata de Hahnemann, este astăzi recunoscuta ca fiind exacta dpdv stiintific. Ar mai fi de adaugat un aspect si anume ca, daca, in dilutiile mici 1D, 2D, 3D, etc sau 1CH, 2CH, etc vom gasi substanta activa, cf formulei lui Avogadro (care ne spune cati atomi/molecule sunt intr-un mol de substanta) de la dilutia 12CH in sus, in solutia diluata, nu mai exista niciun atom/molecula de substanta.

 • Cum actioneaza remediile?

  „Toate marile realizări ale ştiinţei”, spunea marele savant Albert Einstein, „ar trebui să pornească de la cunoştinţe intuitive, adică de la axiome, pe care se întemeiază apoi deducţiile… Intuiţia este premisa necesară pentru descoperirea unor asemenea axiome.”

  „Prin intermediul acestor proceduri mecanice, o schimbare este efectuata în respectivul remediu, care in forma sa cruda se arata doar material, astfel încât….prin intermediul unor dilutii tot mai mari, el este schimbat si facut din ce în ce mai subtil intr‐o putere dinamica, spirituala care, intr‐adevar, in ea insasi, nu cade în perceptia simturilor noastre.. dar isi manifesta puterea vindecatoare a acestei forte invizibile in organismul bolnav” (Organon, Hahnemann). Mecanismul exact nu se cunoaste si de aceea sunt multe voci care spun ca, de fapt acesta nu exista si ca totul este placebo. Cercetari recente in lumina polarizata arata clar ca moleculele de apa se asaza diferit in functie de remediu. Dar nu numai atat, imaginile sunt diferite si daca se analizeaza dilutii diferite ale aceluias remediu. Concluzia fireasca este ca prin diluare si dinamizare se „concentreza” informatia de la substanta precursoare. Putem face o analogie intre un suport magnetic, CD/DVD, si remediu. Daca, in primul caz vorbim de un disc de plastic cu un strat metalic in al doilea este vorba de granule dulci de zahar. Diferenta intre mai multe CD/DVD-uri care arata absolut la fel si granulele din flacoane cu etichete diferite o reprezinta tocmai informatia continuta pe suport. Daca putem accepta asa ceva trebuie sa intelegem ca si la nivelul organismului exista un camp electromagnetic (dovedit in 1939 de sotii Kirlian) numit aura. Prin administrarea remediului, acesta interactioneaza cu campul energetic al organismului si, daca remediul este bine ales, se produce o excitatie puternica, un adevarat „salt” in acest camp. Se foloseste ca explicatie analogia din domeniul undelor si anume fenomenul rezonantei, adica situatia unui sistem de a oscila cu o amplitudine mult mai mare (decat insumarea simpla a celor doua amplitudini) cand interactioneaza cu unde cu frecvente apropiate sau egale cu ale sale. Aceste modificari vor influenta in bine starea pacientului.

  „Matematica se bucura, fata de toate celelalte stiinte, de un prestigiu aparte, dintr-un anumit motiv: propozitiile ei sunt absolut sigure şi neindoielnice, in vreme ce propozitiile tuturor celorlalte stiinte sunt intr-o anumita masura discutabile si in permanent pericol de a fi rasturnate de fapte nou descoperite”, spunea Einstein in cartea „Cum vad eu lumea”.

 • Cat de des se ia remediul homepat?

  Ca regula generala, in situatii acute se vor lua mai multe doze, repetate la intervale stabilite de medic. Foarte important in acut: este necesar un dialog frecvent cu medicul pentru a-l informa despre evolutia simptomelor pentru a putea stabili exact ritmul administrarii si, in rare situatii, de a schimba chiar remediul. In afectiuni cronice, in principiu se da o singura doza si se asteapta, in functie de dilutie in medie cam 30 de zile, timp in care „remediul actioneaza” spun unii. Nu cred, sincer, ca remediul actioneaza atata timp, ci organismul, stimulat corespunzator, isi ajusteaza functiile perturbate. Foarte important: in perioada in care simptomele se schimba nu trebuie intervenit cu niciun remediu!

 • Ce inseamna o doza de remediu?

  Literatura este plina de explicatii unele confuze. O doza inseamna o administrare. O granula este suficienta. Ea contine toata informatia de care avem nevoie. Pentru ca, prin procedeul de obtinere, unele granule, macar teoretic, pot fi neimpregnate eu recomand 5-10granule la o doza. Doza este aceeasi la adult cat si la copil. Atentie: NU este acelasi lucru daca luam 10 granule, adica 1 granula/zi timp de 10 zile!

 • Se poate antidota remediul?

  Clasicii homeopatiei considerau ca menta, cafeaua, eucaliptul, parfumurile puternice, ceaiul negru ar putea antidota remediile.  Antidotarea poate reprezenta o problema prin reaparitia simptomelor, situatie in care trebuie analizat din nou cazul pentru a vedea daca remediul a fost bun, dar actiunea lui a fost antidotata, sau remediul a fost gresit ales.

 • Cum se ia remediul?

  Din flaconul cu remediu punem cateva granule in capacel si apoi in gura fara se la atingem cu mana. Se tin in gura pana se dizolva. Este bine sa nu bem sau sa mancam imediat. E de preferat o pauza de minim 30 de minute. Indicat e ca atunci cand avem remediul in gura, sa nu ne parfumam sau sa nu folosim after shave-ul (antidotare).

 • Cum se pastreaza remediul acasa?

  Remediile se pastreaza la loc racoros (camara) ferite de umezeala, vapori si mirosuri puternice. Este de preferat sa evitati sa le tineti aproape de surse care emit unde electromagnetice (telefon mobil, router wireless, cuptoare cu microunde, etc).

 • Trebuie sa vin la cabinet?

  Este de dorit ca macar prima data sa veniti la cabinet. Ca medic observ si interpretez mimica, postura, reactiile emotionale, etc. Daca vorbim de eruptii, eczeme sau alte afectiuni ale pielii este bine sa le pot vedea de aproape. Prezenta unor formatiuni tumorale, noduli, ganglioni impune palparea lor pentru a le putea diagnostica. Prezenta unor asemenea formatiuni cere un consult amanuntit (uneori interdisciplinar), analize si investigatii imagistice. Daca problemele dvs sunt mai mult de natura emotionala sau suferiti de diverse disfuntii (sexuale, endocrine, etc), aveti o legatura buna la internet si o camera web cu rezolutie HD putem incerca on-line, via Skype.

 • Cum pot lua legatura cu dvs.?

  Cel mai simplu este sa ma sunati. Din respect pentru pacientul pe care-l consult este posibil sa nu va raspund imediat la telefon. Puteti sa-mi trimiteti un mesaj SMS sau pe e-mail sau puteti folosi skype.

  Sunt de gasit intre 09:00-21:00 de luni pana vineri.

 • Trebuie sa fac analize inainte de a ajunge la dvs?

  Diagnosticul homeopat se bazeaza exclusiv pe simptomatologia pacientului, dar analize facute inainte si dupa tratament ne pot ajuta la evaluarea starii de sanatate.

 • Am analizele perfecte si totusi nu ma simt bine. Ma puteti ajuta?

  Este o situatie des intalnita, mai ales in ziua de azi cand am ajuns, poate fara voia noastra, sclavii timpului. In principiu remediul homeopat va va ajuta sa va reglati metabolismul facand disconfortul sa dispara. Acordati importanta unei mancari sanatoase si nu uitati de relaxare si odihna adecvata.

 • Ma simt bine, dar la analize unele valori sunt in afara limitelor normale. Ce sa fac?

  Poate cel mai simplu lucru este sa refaceti analizele schimband laboratorul. Puteti spera ca, dintr-o regretabila eroare, rezultatele citite sunt eronate, iar o noua investigatie va confirma sau infirma aceasta situatie. Daca, la o noua testare, valorile sunt in afara limitelor admise este de dorit sa cereti unui medic o evaluare a starii dvs. de sanatate.

 • Ce boli puteti trata?

  In principiu orice afectiune poate fi tratata cu remedii homeopate. Dar subliniez ca este tratat pacientul cu acel unic remediu care i se potriveste la acel moment.

 • Tratati copii?

  Da, iar rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat interventiile alopate au fost mai reduse.

 • Gravidele pot fi tratate?

  Cu siguranta, da. Este de preferat un tratament homeopat. Dar asta nu inseamna ca puteti renunta la supravegherea sarcinii de catre medicul dvs. ginecolog.

 • Nu raman gravida. Ce pot face?

  Faptul ca nu ramaneti gravida poate avea multe cauze, cauze care tin de dvs sau de partenerul dvs. Daca lipsa sarcinii tine de alterari functionale (situatii emotionale, stres sau tulburari endocrine), remediul homeopat va restabili functiile reproductive normale. In eventualitatea unor tulburari anatomice este necesara o abordare interdisciplinara. Situatia este complexa si necesita explicatii ample care nu fac obiectul acestei sectiuni.

 • Copilul raceste des. Nu mai vreau sa-i dau antibiotic. Puteti sa ma ajutati?

  Cu siguranta vom gasi un remediu pentru copilul dvs. Oricum e bine sa stiti ca, de cele mai multe ori, raceala este o afectiune virala situatie care, de cele mai multe ori, nu impune prescrierea unui antibiotic. Tratamentul cu antibiotic in viroze are cel mult o indicatie preventiva, motiv pentru care eu am evitat aceasta prescriptie si cand am lucrat ca alopat   Antibioterapia este extrem de utila atunci cand este indicata.

 • Puteti sa-mi prescrieti ceva pentru imunitate?

  Raspunsul este mai complex si dificil de dat in cateva cuvinte. Trin tratament homeopat puteti avea o imunitate buna dar, cu riscul de a va dezamagi, trebuie sa va spun ca NU exista un remediu strict pentru imunitate. In homeopatie bolnavul este privit ca un tot unitar iar germenii care ne imbolnavesc sunt acei paraziti carora gazda (adica omul bolnav) le permite sa se inmulteasca. De aici si directia terapeutica catre intarirea gazdei si nu neaparat omorarea „inamicilor”.

 • Ce pot lua ca tratament preventiv pentru raceala?

  Puteti incerca preparate gemoterapice sau vitamina C. Homeopatia ca stiinta, cauta sa potriveasca simptomele pacientului peste simptomele generate de remediu la omul sanatos. Deci fara simptome ce remediu sa prescriu ca preventie la raceala? Nu cunosc cazul dvs dar probabil ca ati putea bebeficia de un tratament „constitutional”, tratament care va va ameliora mult metabolismul si imunitatea.

 • Se poate asocia tratamentul homeopat cu cel alopat?

  Iata o intrebare la care e foarte greu de dat un raspuns. In principiu ar fi de evitat. Alopatia trateaza cu medicamente (substante chimice) prin combaterea simptomelor si a semnelor de boala astfel ca disparitia acestora nu inseamna intotdeauna si vindecarea. Lipsa sau alterarea simptomatologiei va ceea probleme in analiza cazului si va face tratamentul homeopat mai anevoios. Din pacate, in practica homeopata curenta, aceasta este cea mai frecventa situatie. Probleme serioase apar in cazurile cronice unde oprirea medicatiei alopate ar putea pune in pericol viata bolnavului. In asemenea situatie se poate incepe tratamentul cu remedii homeopate si pe masura ce evolutia se imbunatateste se reduce treptat medicatia alopata. Pentru ca in homeopatie vindecarea tine de propriile resurse ale bolnavului este lesne de inteles semiesecul sau esecul total al acestei terapii in cazurile vechi, la oameni epuizati, batrani, etc. In aceste situatii se administreaza remedii in scop paleativ (pentru a usura suferinta bolnavului).

 • Homeopatia se bazeaza pe efectul placebo?

  Ce este, pe scurt, placebo? Placebo este un termenul utilizat în cercetarea clinica pentru o substanta inactiva sau o procedura utilizata ca element de control în experimente. Efectul placebo este reactia pozitiva, masurabila, observabila care se resimte asupra sanatatii si care nu se atribuie unui tratament real în desfășurare. De regula, efectul placebo este de scurta durata. Explicatia acestui efect sta, pe scurt, in convingerea bolnavului ca acel tratament il va ajuta, convingere care va declansa un mecanism neuro-psiho-endocrin. Efectul placebo apare doar la unii dintre subiecti si, de regula la orice „substanta” administrata. Credeti ca este vorba de efect placebo cand remediul homeopat se administraza cu rezulatate excelente la copii si animale? Am avut si cazuri in care, desi le-am atras atentia pacientilor, unii au crezut ca luand mai mult si mai des din remediu se vor face bine mai repede. Efectul a fost contrar, cu agravrea starii si declansarea patologiei acelui remediu.

 • Am pierdut pe cineva drag si de atunci sufar cumplit. Am fost la psiholog si chiar la psihiatru dar tot nu sunt bine. Ma puteti ajuta?

  Multa lume incearaca sa ignore asemenea „evenimente neplacute” si cauta prin diverse mijloace sa uite. Asemenea probleme de natura sufleteasca si emotionala au parte de tratament (nu consiliere) cu remedii homeopate. Tot ce trebuie sa faceti este sa cautati ajutorul unui medic homeopat.

 • De cand m-a parasit iubita nu-mi mai gasesc locul. Psihologul incearca sa ma ajute dar simt ca batem pasul pe loc. Ce ma sfatuiti?

  Multa lume incearaca sa ignore asemenea „evenimente neplacute” si cauta prin diverse mijloace sa uite. Asemenea probleme de natura sufleteasca si emotionala au parte de tratament (nu consiliere) cu remedii homeopate. Tot ce trebuie sa faceti este sa cautati ajutorul unui medic homeopat.

 • Am o mare frica de serpi de cand eram mic. Aveti un remediu si pentru mine?

  Da, trebuie doar sa stabilim o intalnire si in urma consultatiei voi putea stabili remediul pentru dvs si ce pasi sunt de urmat.

 • Am mari probleme la examene din cauza emotiilor puternice care, in ultima vreme, se insotesc de diaree. Credeti ca am vreo sansa sa-mi revin?

  Cu siguranta vom gasi un remediu si pentru dvs. In homopatie exista, pe langa o abordare serioasa a fricilor, a problemelor emotionale, etc. si tratamente eficiente.

 • Fac frecvent infectii urinare, cistite. De la antibiotic, probabil, mi-a aparut si o eruptie pe piele. Ma plimb de la urolog la dermatolog si mai nou la alergolog. O prietena mi-a spus ca s-a vindecat cu Cantharis. Mi-e frica sa mai incerc ceva nou si de aceea indraznesc sa va intreb daca pot sa iau si eu.

  Sunt multe remedii pentru infectii urinare, printre care se numara si Cantharis. De oprit nu va pot opri sa-l incercati dar nu va sfatuiesc s-o faceti pentru ca exista posibilitatea sa apara o agravare a simptomatologiei dvs. Doar in urma unei consultatii va pot spune daca vi se potriveste sau nu si, bine-nteles ce sa luati ca sa va vindecati.

 • Ce inseamna medicina holistica?

  Medicina holistica analizeaza pacientul in ansamblul lui, nu doar un organ sau sistem. Doctrina homeopatiei pune accentul tocmai pe aceasta abordare oferind un tratament strict individualizat. Ce inseamna aceasta abordare? In situatia in care, de exemplu un pacientul se plange de insomnie, ulcer si palpitatii nu vom cauta trei remedii ci un singur remediu care sa acopere intreaga patologie. Dupa administrarea acelui remediu, pacientul nostru va relata ca nu mai este asa de agitat ci poate sa se comporte mult mai calm, ca i-a crescut potenta, ca nu mai transpira asa de mult, etc.

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>