1. Cat timp dureaza o consultatie?
Prima consultatie dureaza, de regula, mai mult (cca o ora), pentru ca trebuie amalizata cu mare atentie suferinta bolnavului si pentru a gasi acele elemente specifice fiecarui pacient in parte. Diagnosticul si tratamentul homeopat este strict individualizat. Este nevoie de rabdare atat din partea medicului cat si din partea pacientului pentru a identifica acele elemente care sa se suprapuna peste constelatia de simptome specifica unui, si doar unui, remediu. A doua, a treia, samd., consultatie poate sa nu dureze asa de mult daca problemele pentru care a venit pacientul au fost relativ recente si, sa zicem, necomplicate. De cele mai multe ori suferinta este veche, tratata cu medicatie alopata mult timp sau boala afecteaza unul sau mai multe organe importante deci este posibil ca si consultatiile urmatoare sa dureze mai mult.
2. Ce este medicamentul homeopat?
Medicamentele in homeopatie se numesc remedii si se prezinta, de regula, sub forma unor globule sau granule (cu diametru de 1-3mm) de zaharoza/lactoza (prin urmare sunt dulci). Ele poarta numele substantei sau a produsului de la care se pleaca si sunt impregnate cu o solutie diluata si dinamizata obtinuta din precursorul respectiv. Exista si varianta lichida cand in loc de granule se administreaza direct picaturile de remediu.
3. Cum actioneaza remediile?
Remediile actioneaza la nivelul intregului organism. Mecanismul exact de actiune inca nu este pe deplin cunoscut. Se descriu cel putin trei posibilitati. Se presupune ca exista o interactiune la nivel energetic. Frecventa vibrationala a remediul ar produce un salt, adica ar intra in rezonanta cu anumite frecvente perturbate ale campului energetic al organismului bonav. Astfel aceste distorsiuni ale campului revin la normal permitand apoi si refacerea la nivel celular. Cercetari recente cu microscopul electronic au aratat ca si in solutiile cu dilutii inalte se gasesc nanoparticlule de remediu, deci e posibil sa existe, pe langa interactiunea fizica si o intreactiune la nivel chimic. Tot microscopia avansata a aratat ca si la nivel ADN exista refacere ca urmare a tratamentului homeopat.
4. Cat de des se ia remediul homepat?
Ca regula generala, in situatii acute se vor lua mai multe doze, repetate la intervale stabilite de medic. Foarte important in acut este un dialog frecvent cu medicul pentru a-l informa despre evolutia simptomelor in scopul stabilirii ritmului administrarii si chiar de a schimba remediul daca simptomatologia o impune.
In afectiuni cronice usoare, in principiu se da o singura doza si se asteapta, in functie de dilutie in medie cam 30 de zile, timp in care remediul actioneaza si organismul, stimulat corespunzator isi ajusteaza functiile perturbate. Foarte important: in perioada in care simptomele se schimba nu trebuie intervenit cu niciun remediu! In situatii cronice vechi remediul trebuie repetat mai des pentru a putea induce un raspuns favorabil.
5. Ce inseamna o doza de remediu?
O doza inseamna o administrare. O granula este suficienta. Ea contine toata informatia de care avem nevoie. Pentru ca, prin procedeul de obtinere, unele granule, macar teoretic, pot fi neimpregnate eu recomand 2-4 granule la o doza. Doza este aceeasi la adult cat si la copil. Atentie: NU este acelasi lucru daca luam 10 granule o data sau 1 granula/zi timp de 10 zile!
6. Se poate antidota remediul?
Clasicii homeopatiei considerau ca menta, cafeaua, eucaliptul, parfumurile puternice, ceaiul negru ar putea antidota remediile. Antidotarea poate reprezenta o problema prin reaparitia simptomelor, situatie in care trebuie analizat din nou cazul pentru a vedea daca remediul a fost bun, dar actiunea lui a fost antidotata, sau remediul a fost gresit ales.
7. Cum se ia remediul?
Din flaconul cu remediu lasam sa cada cateva granule in capacel si apoi, cu acesta le punem in gura fara se la atingem cu mana. Se tin in gura pana se dizolva. Este bine sa nu bem sau sa mancam imediat. E de preferat o pauza de minim 30 de minute. La copiii mici granulele se dixolva in putina apa plata din care apoi se administreaza cu lingurita.
8. Cum se pastreaza remediul acasa?
Remediile se pastreaza la loc racoros (camara) ferite de umezeala, vapori si mirosuri puternice. Este de preferat sa evitati sa le tineti aproape de surse care emit unde electromagnetice (telefon mobil, router wireless, cuptoare cu microunde, etc).
9. Trebuie sa vin la cabinet?
Este de dorit ca macar prima data sa veniti la cabinet. Ca medic observ si interpretez mimica, postura, reactiile emotionale, etc. Daca vorbim de eruptii, eczeme sau alte afectiuni ale pielii este bine sa le pot vedea de aproape. Prezenta unor formatiuni tumorale, noduli, ganglioni impune palparea lor pentru a le putea diagnostica. Prezenta unor asemenea formatiuni cere un consult amanuntit (uneori interdisciplinar), analize si investigatii imagistice. Daca problemele dvs sunt mai mult de natura emotionala sau suferiti de diverse disfuntii (sexuale, endocrine, etc), aveti o legatura buna la internet si o camera web cu rezolutie HD putem incerca si on-line.
10. Ce inseamna medicina holistica?
Medicina holistica analizeaza pacientul in ansamblul lui, nu doar un organ sau sistem. Doctrina homeopatiei pune accentul tocmai pe aceasta abordare oferind un tratament strict individualizat. Ce inseamna aceasta abordare? In situatia in care, de exemplu un pacientul se plange de insomnie, ulcer si palpitatii nu vom cauta trei remedii ci un singur remediu care sa acopere intreaga patologie.
11. Remediul are doar efect placebo?
Ce este, pe scurt, placebo? Placebo este un termenul utilizat in cercetarea clinica pentru o substanta inactiva sau o procedura utilizata ca element de control in experimente. Efectul placebo este reactia pozitiva, masurabila, observabila care se resimte asupra sanatatii si care nu se atribuie unui tratament real in desfasurare. De regula, efectul placebo este de scurta durata. Explicatia acestui efect sta, pe scurt, in convingerea bolnavului ca acel tratament il va ajuta, convingere care va declansa un mecanism neuro-psiho-endocrin. Efectul placebo apare doar la unii dintre subiecti si, de regula la orice „substanta” administrata. Credeti ca este vorba de efect placebo cand remediul homeopat se administraza cu rezulatate excelente la copii si animale? Scepticii sustin ca in dilutiile inalte nemaifiind molecule active nu poate exista vreun efect. Cu aceste dilutii inalte s-a intamplat ceva firesc, si anume, desi le-am atras atentia pacientilor, unii au crezut ca luand mai mult si mai des din remediu se vor face bine mai repede. Efectul a fost contrar, cu agravrea starii si declansarea patologiei acelui remediu.
Desi evident, numai cine nu vrea nu crede in beneficiile reale ale homeopatiei!
12. Cum pot lua legatura cu dvs.?
Cel mai simplu este sa ma sunati. Din respect pentru pacientul pe care-l consult este posibil sa nu va raspund imediat la telefon, dar sun cand ma eliberez. Puteti sa-mi trimiteti un SMS sau puteti alege sa-mi scrieti pe e-mail.
Sunt de gasit intre 09:00-21:00 de luni pana vineri.
13. Trebuie sa fac analize inainte de a ajunge la dvs?
Diagnosticul homeopat se bazeaza exclusiv pe simptomatologia pacientului, dar analize facute inainte si dupa tratament ne pot ajuta la evaluarea starii de sanatate.
14. Am analizele perfecte si totusi nu ma simt bine. Ma puteti ajuta?
Este o situatie des intalnita, mai ales in ziua de azi cand am ajuns, poate fara voia noastra, sclavii timpului. In principiu remediul homeopat va va ajuta sa va reglati metabolismul facand disconfortul sa dispara. Acordati importanta unei alimentatii sanatoase si nu uitati de relaxare si odihna adecvata.
15. Ma simt bine, dar la analize unele valori sunt in afara limitelor normale. Ce sa fac?
Poate cel mai simplu lucru este sa refaceti analizele schimband laboratorul. Puteti spera ca, dintr-o regretabila eroare, rezultatele citite sunt eronate, iar o noua investigatie va confirma sau infirma aceasta situatie. Daca, la o noua testare, valorile sunt in afara limitelor admise este de dorit sa cereti unui medic o evaluare a starii dvs. de sanatate.
16. Ce boli puteti trata?
In principiu multe afectiuni poat fi tratata cu remedii homeopate. exista remedii pentru frici si anxietate, depresie, disfunctii sexuale, angine, otite, ulcere, dermatite, si multe altele. Dar subliniez ca este tratat pacientul cu acel unic remediu care i se potriveste la acel moment. Asta nu inseamna ca homeopatia este un panaceu universal. Sunt destule cazuri unde nu putem face nimic sau foarte putin pentru ca putera de autovindecare este depasita sau sunt cazuri cu simptomatologie putina, greu de definit.
17. Tratati copii?
Da, iar rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat interventiile alopate au fost mai reduse.
18. Gravidele pot fi tratate?
Cu siguranta, da. Este de preferat un tratament homeopat. Dar asta nu inseamna ca puteti renunta la supravegherea sarcinii de catre medicul dvs. ginecolog.
19. Nu raman gravida. Ce pot face?
Faptul ca nu ramaneti gravida poate avea multe cauze, cauze care tin de dvs sau de partenerul dvs. Daca lipsa sarcinii tine de alterari functionale (situatii emotionale, stres sau tulburari endocrine), remediul homeopat va restabili functiile reproductive normale. In eventualitatea unor tulburari anatomice este necesara o abordare interdisciplinara. Situatia este complexa si necesita explicatii ample care nu fac obiectul acestei sectiuni.
20. Copilul raceste des. Nu mai vreau sa-i dau antibiotic. Puteti sa ma ajutati?
Cu siguranta vom gasi un remediu pentru copilul dvs. Oricum e bine sa stiti ca, de cele mai multe ori, raceala este o afectiune virala situatie care, de cele mai multe ori, nu impune prescrierea unui antibiotic. Tratamentul cu antibiotic in viroze are cel mult o indicatie preventiva, motiv pentru care eu am evitat aceasta prescriptie si cand am lucrat ca alopat Antibioterapia este extrem de utila atunci cand este indicata.
21. Puteti sa-mi prescrieti ceva pentru imunitate?
Raspunsul este mai complex si dificil de dat in cateva cuvinte. Prin tratament homeopat puteti avea o imunitate buna dar, cu riscul de a va dezamagi, trebuie sa va spun ca NU exista un remediu strict pentru imunitate. In homeopatie bolnavul este privit ca un tot unitar iar germenii care ne imbolnavesc sunt acei paraziti carora gazda (adica omul bolnav) le permite sa se inmulteasca. De aici si directia terapeutica catre intarirea gazdei si nu neaparat omorarea „inamicilor”.
22. Ce pot lua ca tratament preventiv pentru raceala?
Puteti incerca preparate gemoterapice (Imunogrip sau Imunorezistan, si altele) sau vitamina C. Consumul de ceapa si usuroi, catina cu miere, propolisul sau polenul crud intaresc mult capacitatea de aparare normala a organismului. Tratamentul homeopat „constitutional” ajuta mult prin refacerea metabolismului si a imunitatii.
23. Se poate asocia tratamentul homeopat cu cel alopat?
Iata o intrebare la care e foarte greu de dat un raspuns. In principiu ar fi de evitat. Alopatia trateaza cu medicamente (substante chimice) prin combaterea simptomelor si a semnelor de boala astfel ca disparitia acestora nu inseamna intotdeauna si vindecarea. Lipsa sau alterarea simptomatologiei va creea probleme in analiza cazului si va face tratamentul homeopat mai anevoios. Din pacate, in practica homeopata curenta, aceasta este cea mai frecventa situatie. Probleme serioase apar in cazurile cronice unde oprirea medicatiei alopate ar putea pune in pericol viata bolnavului. In asemenea situatie se poate incepe tratamentul cu remedii homeopate si pe masura ce evolutia se imbunatateste se reduce treptat medicatia alopata. Pentru ca in homeopatie vindecarea tine de propriile resurse ale bolnavului este lesne de inteles semiesecul sau esecul total al acestei terapii in cazurile vechi, la oameni epuizati, batrani, etc. In aceste situatii se administreaza remedii in scop paleativ (pentru a usura suferinta bolnavului).
24. Am pierdut pe cineva drag si de atunci sufar cumplit. Am fost la psiholog si chiar la psihiatru dar tot nu sunt bine. Ma puteti ajuta?
Multa lume incearca sa ignore asemenea „evenimente neplacute” si cauta prin diverse mijloace sa uite. Asemenea probleme de natura sufleteasca si emotionala au parte de tratament cu remedii homeopate. Tot ce trebuie sa faceti este sa cautati ajutorul unui medic homeopat.
25. De cand m-a parasit iubita nu-mi mai gasesc locul. Psihologul incearca sa ma ajute dar simt ca batem pasul pe loc. Ce ma sfatuiti?
Daca nu ati gasit rezolvare prin consiliere trebuie sa cautati ajutorul unui medic homeopat. Exista remedii care vor remedia problemele dvs.
26. Am o mare frica de serpi de cand eram mic. Aveti un remediu si pentru mine?
Da, trebuie doar sa stabilim o intalnire si in urma consultatiei voi putea stabili remediul pentru dvs si ce pasi sunt de urmat.
27. Am mari probleme la examene din cauza emotiilor puternice care, in ultima vreme, se insotesc de diaree. Credeti ca am vreo sansa sa-mi revin?
In homopatie exista remedii pentru frici si alte probleme emotionale. Este importanta asocierea cu scunele diareice dar trebuie sa stabilim si alte detalii. Cu siguranta vom gasi un remediu si pentru dvs.
28. Fac frecvent infectii urinare, cistite. De la antibiotic, probabil, mi-a aparut si o eruptie pe piele. Ma plimb de la urolog la dermatolog si mai nou la alergolog. O prietena mi-a spus ca s-a vindecat cu Cantharis. Mi-e frica sa mai incerc ceva nou si de aceea indraznesc sa va intreb daca pot sa iau si eu. Sunt multe remedii pentru infectii urinare, printre care se numara si Cantharis. Automedicatia este de evita pentru ca daca remediul nu este potrivit exista posibilitatea sa apara o agravare a simptomatologiei. Doar in urma unei consultatii va pot spune ce remediu sa luati ca sa va vindecati.